vrijdag 22 oktober 2010

maandag 18 oktober 2010

Pompoensoep met herfstsalade!

Allereerst, heel erg bedankt voor alle reacties op mijn award! Heel erg lief!

Donderdag werd ik getikt door Mejuffrouw Mie. Heel leuk concept! De bedoeling is een aantal gerechtjes met jullie te delen. Nou, dat doe ik graag! Het kwam goed uit dat ik juist die donderdag een gezellig etentje organiseerde en daar mijn creativiteit dus mooi in kon gooien. En dit menu dus nu ook meteen met jullie kan delen.

Als thema nam ik de herfst. Ik maakte allereerst een pompoensoep.
  • 1 pompoen (ca. 1 kilo)
  • 1 ui, grofgehakt
  • 3 friszure appels
  • 2 theelepels gedroogde rozemarijn 
  • 750 ml groentenbouillon 
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 mespuntje chilipoeder
  • peper
  • zout
Allereerst de pompoen met scherp mes in parten snijden. Dan de pitten en draden verwijderen en de pompoen schillen. Het pompoenvruchtvlees in blokjes snijden. Vervolgens in een soeppan de pompoen, een gesneden ui, de gesneden appels en rozemarijn met groentenbouillon aan de kook brengen. Soep afgedekt 40 min. zachtjes koken. De soep dan met een staafmixer of blender pureren. Crème fraîche door soep roeren en pittig met zout, peper en chilipoeder op smaak brengen.


Voor daarbij maakte ik een heerlijk zelfgebakken waldkornbroodje.



Ook maakte ik een heerlijke herfstsalade. 
  • 3 aubergines, in plakken
  • cherrytomaatjes 
  • 50 ml olijfolie extra vierge met basilicum
  • grofgemalen zeezout
  • zwarte peper, versgemalen
  • 1 citroen
  • 250 g gerookte spekblokjes
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 300 gram sla ( bijv. zak rucola slamix) 
  • 150 g zachte geitenkaas, in blokjes
Allereerst bestrooi je de plakken aubergine met zout en laat je ze 30 minuten liggen. Vervolgens dep je ze droog met keukenpapier en bestrijk je ze met basilicumolie. Rooster de plakken aubergine in gedeelten in een hete grillpan in 4-6 minuten mooi bruin en gaar, keer ze halverwege. Leg de aubergine in een ondiepe schaal en strooi er zeezout en peper naar smaak over. Knijp er een halve citroen boven uit en laat de aubergines afkoelen. Bak de spekblokjes in een pan met een dikke bodem zachtjes uit tot ze bruin en krokant zijn. Pers de andere halve citroen uit en meng het sap in een grote, wijde slaschaal met de mosterd, 3 eetlepels spekvet en de rest van de basilicumolie tot een dressing, voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de sla door de dressing en schep dan de plakken aubergine er losjes door. De de blokjes kaas en de spekjes allebei in een bakje, zodat mensen dit naar eigen smaak toe kunnen voegen. Als finishing touch gehalvereerde cherrytomaatjes voor de frisheid en de kleur door de salade husselen. 



Tot slot had ik als dessert een warm appel-perenflapje gemaakt. 

  • plakjes bladerdeeg (1 per persoon)
  • 1 goudreinet
  • 1 handpeer
  • 2 el citroensap
  • 1 zakje walnoten (50 g)
  • 4 eetlepels honing
  • 1 bolletje kaneelijs 
Bladerdeeg laten ontdooien volgens gebruiksaanwijzing. Oven voorverwarmen op 225 °C of gasovenstand 5. Appel en peer schillen, klokhuizen verwijderen en in blokjes snijden. Fruit mengen met citroensap. Walnoten grof hakken. Walnoten en honing door fruit scheppen. Mengsel op de bladerdeeg scheppen. Het eitje loskloppen en de bovenkant van de flapjes insmeren met ei.  Flapjes in het midden van oven in ca. 15 minuten gaar en goudbruin bakken. Serveren met een bolletje kaneelijs.




Mijn gasten waren erg blij met dit menu. Ik hoop jullie ook! Ik hoor graag wat jullie ervan vinden!
Nu is het mijn beurt om iemand te tikken:
Purperpol

dinsdag 12 oktober 2010

Mijn eerste Award!



Ik mag mij zeer gelukkig prijzen met mijn eerste Award!!
Ik kreeg deze Award maar liefst twee keer! Van twee hele lieve dames namelijk van Mejuffrouw Mie en Two Lilies. Natuurlijk hartstikke leuk om dit compliment te krijgen en weer weg te mogen geven, maar eerst is het de bedoeling dat ik jullie 7 dingen over mijzelf vertel: 

1. Ik hou van Italie, van  het klimaat, de warmte van de mensen, de mooie omgeving en bijzondere geschiedenis. Binnenkort ga ik dan ook met mijn moeder dan ook naar Rome om mijn afstuderen te vieren.

2. Ik hou van zingen, het is mijn passie en doe het dan ook overal

3. Ik eet sinds ongeveer 2 maanden geen vlees meer

4. Ik heb een project opgestart met 6 andere vrienden om kinderen met een spierziekte een leuke dag te bezorgen, dat is dan ook helemaal gelukt

5. Ik kan soms helemaal los gaan en lekker gek doen

6. Ik geniet ervan om met vrienden en/of familie lekker te tafelen en diepe (of niet zo diepe) gesprekken te voeren

7. Ik ga in juli 2 maanden door zuid-oost azie reizen waar ik heel veel zin in heb, maar wat ik stiekem ook best wel spannend vind....

Nu wil ik de award doorgeven aan de volgende voor mij inspirerende, leuke bloggers: 


 

NLP en oogbewegingen

Zoals jullie misschien al gemerkt hadden heb ik afgelopen week niet geblogd. Was erg druk met werk en ik deed donderdag en vrijdag een cursus.
Een erg inspirerende cursus genaamd 'Effectief communiceren met NLP'. Bedoeld voor toepassing in het vak, maar zoals je begrijpt ook voor de thuissituatie erg handig. Voor degenen die het interessant vinden leg ik hieronder iets uit over NLP en wat je ermee kan.

NLP staat voor Neuro-Linguistisch-Programmeren en het gaat over het effectiever communiceren met jezelf en met anderen. Iets wat in mijn vak handig is, omdat ik met veel verschillende mensen te maken heb en mijn werk ook vaak gaat over een gedragsverandering teweeg brengen bij mensen. NLP geeft je een aantal technieken om dit te bereiken. 

Een techniek hiervan is de submodaliteiten. Via de kanalen zien, horen, tast, reuk en smaak ervaar je de externe wereld. 

Het gaat hierbij om hoe je denkt en niet om wat je denkt. Door je bewust te worden van hoe je denkt en hoe je de wereld zin geeft, gebeuren er een paar interessante dingen. 
Je begint te merken dat je kunt regelen hoe je over een persoon of een situatie denkt en dat niemand hetzelfde denkt over een gebeurtenis. Iedereen ervaart dit op zijn eigen manier (afhankelijk van opvoeding en eerdere ervaringen). 
Ook zul je tot de conclusie komen dat je je leven kunt verrijken als je anders gaat denken door aandacht aan andere zintuigen te schenken.

Je kan de submodaliteiten onderverdelen in: 
V - visueel
A- auditief
K- kinestetisch (tast, gevoel)

Sommige mensen zien beelden en plaatjes (visueel), andere mensen horen meer geluiden (auditief) en weer andere mensen zijn meer gevoelig voor emotionele aspecten of tastindrukken. Vaak is 1 bepaald zintuig dominant. 

Je kan erachter komen welk zintuig dominant is door te kijken naar de oogbewegingen van iemand: 

Zo kun je makkelijk aansluiten bij de behoefte van iemand. Is de persoon voornamelijk visueel, dan weet je dat als je iets uitlegt aan die persoon plaatjes en afbeeldingen kan gebruiken om het duidelijk te maken. 

Zie hier ook nog een video, klik hier

zondag 3 oktober 2010

de vlinder

Vanuit de kamer hoor ik muziek, niet de muziek die ik dagelijks aanzet, nee pianomuziek, klassieke muziek
Ik droomde spontaan weg....
Het is een mooie zomerdag, het is warm, zo'n dag dat je heerlijk zonder jas naar buiten kunt.
Ik hoor de vogels in de bomen fluiten, het teken dat ik buiten ben. Het ruikt hier heerlijk naar zomerbloemen en pas gemaaid gras. Ik laat de warme zon op mijn gezicht schijnen. 
Even verderop zie ik een meisje. Ze is een jaar of 6. Ze heeft een zomerjurk aan en heeft mooie blonde haren. Ze rent. Het lijkt alsof ze iets uit de lucht wilt pakken. Ze komt dichterbij en lacht hardop. Ik zie een prachtige vlinder op mij afkomen, paars met geel. Ze schittert in de zon. Het meisje wil de vlinder pakken, ze rent achter de vlinder aan, langs bloemen en bomen over de heuvels....verder en verder weg..

Ik schrik wakker uit mijn gedachten
hoor de muziek op de achtergrond
en ga verder met schoonmaken..


vrijdag 1 oktober 2010

Deze week zag ik...

 ....Een witte duif na een ruzie....een vredesduif....tijd om het weer goed te maken ...

deze week zag ik is een initiatief van Daan en Roos
                              naar een idee van Jill Today I Saw