dinsdag 12 oktober 2010

NLP en oogbewegingen

Zoals jullie misschien al gemerkt hadden heb ik afgelopen week niet geblogd. Was erg druk met werk en ik deed donderdag en vrijdag een cursus.
Een erg inspirerende cursus genaamd 'Effectief communiceren met NLP'. Bedoeld voor toepassing in het vak, maar zoals je begrijpt ook voor de thuissituatie erg handig. Voor degenen die het interessant vinden leg ik hieronder iets uit over NLP en wat je ermee kan.

NLP staat voor Neuro-Linguistisch-Programmeren en het gaat over het effectiever communiceren met jezelf en met anderen. Iets wat in mijn vak handig is, omdat ik met veel verschillende mensen te maken heb en mijn werk ook vaak gaat over een gedragsverandering teweeg brengen bij mensen. NLP geeft je een aantal technieken om dit te bereiken. 

Een techniek hiervan is de submodaliteiten. Via de kanalen zien, horen, tast, reuk en smaak ervaar je de externe wereld. 

Het gaat hierbij om hoe je denkt en niet om wat je denkt. Door je bewust te worden van hoe je denkt en hoe je de wereld zin geeft, gebeuren er een paar interessante dingen. 
Je begint te merken dat je kunt regelen hoe je over een persoon of een situatie denkt en dat niemand hetzelfde denkt over een gebeurtenis. Iedereen ervaart dit op zijn eigen manier (afhankelijk van opvoeding en eerdere ervaringen). 
Ook zul je tot de conclusie komen dat je je leven kunt verrijken als je anders gaat denken door aandacht aan andere zintuigen te schenken.

Je kan de submodaliteiten onderverdelen in: 
V - visueel
A- auditief
K- kinestetisch (tast, gevoel)

Sommige mensen zien beelden en plaatjes (visueel), andere mensen horen meer geluiden (auditief) en weer andere mensen zijn meer gevoelig voor emotionele aspecten of tastindrukken. Vaak is 1 bepaald zintuig dominant. 

Je kan erachter komen welk zintuig dominant is door te kijken naar de oogbewegingen van iemand: 

Zo kun je makkelijk aansluiten bij de behoefte van iemand. Is de persoon voornamelijk visueel, dan weet je dat als je iets uitlegt aan die persoon plaatjes en afbeeldingen kan gebruiken om het duidelijk te maken. 

Zie hier ook nog een video, klik hier

1 opmerking:

 1. Cool, ik ga nu alleen nog maar naar de ogen kijken!! Neen, dat zal ook wel niet gaan werken...
  Ik hoorde van anderen dat het wel een erg leuke cursus is, maar dat je het weinig gebruikt in je leven/behandelingen. Benieuwd naar jouw ervaringen.
  Misschien volg ik hem ook nog wel eens als ik tijd over heb. ;-)
  Liefs,
  B.

  BeantwoordenVerwijderen