maandag 18 oktober 2010

Pompoensoep met herfstsalade!

Allereerst, heel erg bedankt voor alle reacties op mijn award! Heel erg lief!

Donderdag werd ik getikt door Mejuffrouw Mie. Heel leuk concept! De bedoeling is een aantal gerechtjes met jullie te delen. Nou, dat doe ik graag! Het kwam goed uit dat ik juist die donderdag een gezellig etentje organiseerde en daar mijn creativiteit dus mooi in kon gooien. En dit menu dus nu ook meteen met jullie kan delen.

Als thema nam ik de herfst. Ik maakte allereerst een pompoensoep.
  • 1 pompoen (ca. 1 kilo)
  • 1 ui, grofgehakt
  • 3 friszure appels
  • 2 theelepels gedroogde rozemarijn 
  • 750 ml groentenbouillon 
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 mespuntje chilipoeder
  • peper
  • zout
Allereerst de pompoen met scherp mes in parten snijden. Dan de pitten en draden verwijderen en de pompoen schillen. Het pompoenvruchtvlees in blokjes snijden. Vervolgens in een soeppan de pompoen, een gesneden ui, de gesneden appels en rozemarijn met groentenbouillon aan de kook brengen. Soep afgedekt 40 min. zachtjes koken. De soep dan met een staafmixer of blender pureren. Crème fraîche door soep roeren en pittig met zout, peper en chilipoeder op smaak brengen.


Voor daarbij maakte ik een heerlijk zelfgebakken waldkornbroodje.



Ook maakte ik een heerlijke herfstsalade. 
  • 3 aubergines, in plakken
  • cherrytomaatjes 
  • 50 ml olijfolie extra vierge met basilicum
  • grofgemalen zeezout
  • zwarte peper, versgemalen
  • 1 citroen
  • 250 g gerookte spekblokjes
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 300 gram sla ( bijv. zak rucola slamix) 
  • 150 g zachte geitenkaas, in blokjes
Allereerst bestrooi je de plakken aubergine met zout en laat je ze 30 minuten liggen. Vervolgens dep je ze droog met keukenpapier en bestrijk je ze met basilicumolie. Rooster de plakken aubergine in gedeelten in een hete grillpan in 4-6 minuten mooi bruin en gaar, keer ze halverwege. Leg de aubergine in een ondiepe schaal en strooi er zeezout en peper naar smaak over. Knijp er een halve citroen boven uit en laat de aubergines afkoelen. Bak de spekblokjes in een pan met een dikke bodem zachtjes uit tot ze bruin en krokant zijn. Pers de andere halve citroen uit en meng het sap in een grote, wijde slaschaal met de mosterd, 3 eetlepels spekvet en de rest van de basilicumolie tot een dressing, voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de sla door de dressing en schep dan de plakken aubergine er losjes door. De de blokjes kaas en de spekjes allebei in een bakje, zodat mensen dit naar eigen smaak toe kunnen voegen. Als finishing touch gehalvereerde cherrytomaatjes voor de frisheid en de kleur door de salade husselen. 



Tot slot had ik als dessert een warm appel-perenflapje gemaakt. 

  • plakjes bladerdeeg (1 per persoon)
  • 1 goudreinet
  • 1 handpeer
  • 2 el citroensap
  • 1 zakje walnoten (50 g)
  • 4 eetlepels honing
  • 1 bolletje kaneelijs 
Bladerdeeg laten ontdooien volgens gebruiksaanwijzing. Oven voorverwarmen op 225 °C of gasovenstand 5. Appel en peer schillen, klokhuizen verwijderen en in blokjes snijden. Fruit mengen met citroensap. Walnoten grof hakken. Walnoten en honing door fruit scheppen. Mengsel op de bladerdeeg scheppen. Het eitje loskloppen en de bovenkant van de flapjes insmeren met ei.  Flapjes in het midden van oven in ca. 15 minuten gaar en goudbruin bakken. Serveren met een bolletje kaneelijs.




Mijn gasten waren erg blij met dit menu. Ik hoop jullie ook! Ik hoor graag wat jullie ervan vinden!
Nu is het mijn beurt om iemand te tikken:
Purperpol

7 opmerkingen:

  1. Leuk! Met appel.....ga ik ook eens proberen! Jammie!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er heerlijk uit. Wist je dat je de schil van de (gewone oranje)pompoen gewoon mee kunt verwerken? Scheelt een hoop schilwerk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh wat heerlijk zeg! En wat grappig dat ik getikt ben.. ik ga ff brainstormen!!:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hmmm lekker allemaal! Maar hoe lang moet je daar nu voor in de keuken staan, vroeg ik me af?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Vlijtig Liesje: de soep moet 40 min koken en ondertussen maakte ik de salade. De flapjes deed ik tijdens het eten in de oven. En het brood duurt het langst (3 uur in de machine), je kunt er ook gewoon een afbakstokbrood o.i.d. bij eten.
    Er gaat natuurlijk wel wat schil- en snijwerk aan vooraf. Een snel gerechtje is het zeker niet, maar wel leuk als je je iets meer wil uitsloven voor als er bijv. vrienden op bezoek komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gisteravond vond ik deze blog en ook dit recept van pompoensoep. En aangezien ik ook net van plan was om soep te maken voor vandaag heb ik deze meteen uitgeprobeerd. In 1 woord: HÉÉRLIJK!!!!! Gelukkig is er nog wat van over :-)....

    Groetjes, Isabelle

    BeantwoordenVerwijderen